Ντράγκι: Οι αγορές κατανοούν ότι έχουμε δημοκρατία

Θετικά είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου του, καθώς το Φεβρουάριο επετεύχθη ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού κάτω από το 2%, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 1,8%, από 2% τον Ιανουάριο, ενώ οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για πληθωρισμό που μπορεί να περιοριστεί μέχρι και στο 1,2% εντός του έτους.

Όμως και οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκονται σε καλό δρόμο, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, καθώς ο ίδιος ο Ντράγκι παραδέχθηκε πως βραχυπρόθεσμα η κατάσταση είναι μάλλον αρνητική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντράγκι, μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, αναμένονται σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έρθει η ανάκαμψη.

Η εκτίμηση της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κυμαίνεται μεταξύ του -0,9% και του -0,1%, ενώ για το 2014 μεταξύ του 0% και του 2%.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιταλικές εκλογές, ο Ντράγκι παρατήρησε πως οι αγορές, μετά από ένα εντυπωσιακό “ράλι”, επέστρεψαν στην πρότερη κατάστασή τους, σχολιάζοντας πως “οι αγορές κατανοούν ότι ζούμε σε δημοκρατικές κοινωνίες”.

Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο θέμα της φημολογούμενης αποχώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την τρόικα των δανειστών. “Συνιστώ να μας ρωτάτε πριν γράψετε κάτι που δεν υφίσταται”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι, αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, και τόνισε ότι οι ευθύνες της ΕΚΤ για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής απαιτούν τη συμμετοχή της στην τρόικα. Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η Τράπεζα δεν έχει λάβει καμία απόφαση υπό το βάρος καμίας πολιτικής πιεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου, για την οποία υπογράμμισε πως μπορεί να είναι μικρή σαν οικονομία, όμως οι συστημικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτήν μπορεί να μην είναι μικροί, ενώ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πάντως, δήλωσε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει πρόοδος, αν και επεσήμανε πως “πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι η λύση πρέπει να αντανακλά τόσο τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Ο Μάριο Ντράγκι αποκάλυψε ακόμα πως το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ήδη χαμηλού βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ συζητήθηκε σήμερα στη σύσκεψη των στελεχών της Τράπεζας, όμως η επικρατούσα πλειοψηφία αποφάσισε τελικά αυτό να παραμείνει για όγδοο συνεχόμενο μήνα στο 0,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μάλιστα να εκτοξεύεται πάνω από το 1,31, στο 1,3110, με άνοδο 1,10%.