Εγκαταλείπει τον στόχο για το έλλειμμα η Ολλανδία

Μπορεί η Ολλανδία να είναι από τις χώρες που έχουν τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο, όμως στα του οίκου της φαίνεται πως είναι πιο... επιεικής.

Η ολλανδική κυβέρνηση παραδέχθηκε σήμερα πως δεν μπορεί να εκπληρώσει τον στόχο για το δημόσιο έλλειμμα που έχει θέσει φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένες τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και την απροθυμία για νέες περικοπές.

Αν και τα δημοσιονομικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είναι ελάσσονα σε σύγκριση με εκείνα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, η αποτυχία της να τηρήσει το ποσοστό-στόχο θεωρείται βαρύ πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται παράλληλα και του Eurogroup.

Η απόφαση αυτή ίσως αποτελέσει άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι οι μεγάλες περικοπές των δαπανών και οι αυξήσεις φόρων δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με προβλέψεις της υπηρεσίας CPB που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, το έλλειμμα της Ολλανδίας θα ανέλθει στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% το 2014, ξεπερνώντας και τα δύο αυτά χρόνια το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ και εντείνοντας τον κίνδυνο να απολέσει την σημερινή της αξιολόγηση με ΑΑΑ.

"Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν σαφές ότι το να μην ξεπεράσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3% το 2012 δεν είναι εφαρμόσιμο", ανέφερε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και συμπλήρωσε: "Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι πρόσθετα μέτρα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% το 2014".