Απολύσεις από το “υπερτροφικό” Δημόσιο ζητά Ευρωπαίος αξιωματούχος

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup της 4ης Μαρτίου θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος παράλληλα θεωρεί αυτονόητο ότι θα πρέπει να μειωθεί το μέγεθος του “υπερτροφικού”, όπως τον χαρακτηρίζει, δημόσιου τομέα.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτή τη φορά το κύριο σημείο των συζητήσεων για την Ελλάδα δε θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του Δημοσίου, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα. Σημείωσε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε “υπερτροφικό” τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. “Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο”, είπε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό Μνημόνιο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τρόικα και τις Κυπριακές Αρχές και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωσή τους, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

“Η Τρόικα περίμενε καιρό να βρει έναν συνομιλητή στη Λευκωσία. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη βούληση να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Σημείωσε μάλιστα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Τρόικα για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθούν όμως και οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η στήριξη στις ισπανικές τράπεζες και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Στο Eurogroup θα είναι παρών ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης που χαρακτήρισε "υπερτροφικό" το ελληνικό Δημόσιο και σχολίασε μεταξύ άλλων πως "όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του Δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο”. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να μάθει αν η αναφορά αυτή αφορούσε απολύσεις από το Δημόσιο

Απαντώντας, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, που φέρεται να είναι και ο αξιωματούχος που έκανε αυτές τις δηλώσεις, εξήγησε πως δεν επρόκειτο για ευθεία αναφορά σε απολύσεις, αλλά για μία "ευγενική επισήμανση" των γενικών προβλημάτων του Δημοσίου.