Ομπάμα: Μπορούν να αποφευχθούν τα μέτρα λιτότητας

Τα μέτρα λιτότητας στις ΗΠΑ δεν είναι αναπόφευκτα και το Κογκρέσο έχει ακόμα την ευκαιρία να πάρει τις σωστές αποφάσεις πριν από τις αυτόματες περικοπές που προβλέπονται στις αρχές Μαρτίου, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

"Δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το αναπόφευκτο, μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις", δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του στο οβάλ γραφείο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε. "Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ελπίδα", πρόσθεσε αστειευόμενος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζοντας ότι αν επιβληθούν αυτές οι περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αυτό δεν θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διότι δε θα είναι σαν να κάνουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος τους. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα λιτότητας μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο αδύναμη ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία θα έχει ως συνέπεια "χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε άλλες χώρες", σημείωσε.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο, τα μέτρα λιτότητας θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο αλλά και θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το Δημόσιο θα μπορούσαν να απειληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.