Οι δέκα ισχυρότερες εταιρείες της Κίνας

Καθώς η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, και αναμένεται ότι το αργότερο σε 30 χρόνια θα ξεπεράσει σε παραγωγή τις ΗΠΑ, ίσως θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, και ποιες είναι οι αντίστοιχες (και πολύ πιο γνωστές σε μας) αμερικανικές εταιρείες στον τομέα τους, ώστε να εξοικειωθούμε με αυτήν την άγνωστη, αλλά εξαιρετικά σημαντική, αγορά.

Οι δέκα ισχυρότερες κινεζικές εταιρείες, λοιπόν, σύμφωνα με το 24/7 Wall Street, είναι οι εξής:

10.Ping An

Συνολικά έσοδα: 42,2 δισ. δολάρια
Τομέας: Ασφάλειες
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Metlife

Η Πινγκ Αν είναι μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας. Τον Αύγουστο μάλιστα επεκτάθηκε και στο Διαδίκτυο, πουλώντας ασφάλειες και μέσω Internet, σε συνεργασία με δύο εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας.

9.Moutai

Συνολικά έσοδα: 1,6 δισ. δολάρια
Τομέας: Αλκοολούχα ποτά
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Brown-Forman

Η Μουτάι είναι μία μάρκα “μπαϊτζιού”, ενός δημοφιλούς στην Κίνα αλκοολούχου ποτού, το οποίο πλασάρεται ως το εθνικό ποτό της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία της Μουτάι, Kweichou Moutai, ήταν παλιότερα κρατική επιχείρηση.

8.Baidu

Συνολικά έσοδα: 2,2 δισ. δολάρια
Τομέας: Internet
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Google

Το Baidu είναι το κινεζικό αντίστοιχο της μηχανής αναζήτησης Google. Αλλά όπως και η Google, η Baidu δεν έχει περιοριστεί στις υπηρεσίες αναζήτησης, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως η κατασκευή κινητών τηλεφώνων.

7.Tencent

Συνολικά έσοδα: 4,5 δισ. δολάρια
Τομέας: Internet
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Twitter

Αντίστοιχα, το Tencent είναι το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία της εταιρείας εκτοξεύτηκε κατά 60% από το 2011 στο 2012, γεγονός που αποδίδεται στην επιτυχία της εφαρμογής μηνυμάτων Weixin.

6.Bank of China

Συνολικά έσοδα: 60,8 δισ. δολάρια
Τομέας: Χρηματοπιστωτικός
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Wells-Fargo

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ιδρύθηκε το 1912, όταν έπεσε η δυναστεία των Κινγκ. Σήμερα έχει παρουσία σε 36 διαφορετικές χώρες, ενώ για πρώτη φορά το 2011 επέτρεψε και σε Αμερικανούς πολίτες να ανοίγουν λογαριασμούς στα υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ.

5.Αγροτική Τράπεζα Κίνας

Συνολικά έσοδα: 62,4 δισ. δολάρια
Τομέας: Χρηματοπιστωτικός
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Bank of America

Η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας προσφέρει μία σειρά από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και μέχρι το τέλος του 2011 είχε φτάσει να έχει περισσότερα από 23.400 υποκαταστήματα στη χώρα. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

4.China Life

Συνολικά έσοδα: 56 δισ. δολάρια
Τομέας: Ασφάλειες
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: AIG

Όταν η κρατική Λαϊκή Ασφαλιστική, που κατείχε το μονοπώλιο στον κλάδο, διαλύθηκε το 1999, η China Life αναδείχθηκε στην υπ' αριθμόν 1 ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ξεπερνά το ένα τρίτο και είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη εταιρεία του κλάδου.

3.ICBC

Συνολικά έσοδα: 82,6 δισ. δολάρια
Τομέας: Χρηματοπιστωτικός
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Citigroup

Η Διεθνής και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι ίσως ο πιο ισχυρός τραπεζικός όμιλος της χώρας. Πλέον επιχειρεί να εξαπλωθεί προς το εξωτερικό, επεκτείνοντας την παρουσία της και εκτός συνόρων.

2.Κατασκευαστική Τράπεζα Κίνας

Συνολικά έσοδα: 68,7 δισ. δολάρια
Τομέας: Χρηματοπιστωτικός
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: J.P. Morgan Chase

Η Κατασκευαστική Τράπεζα είναι “πρωταθλήτρια” στο μερίδιο αγοράς σε πολλά διαφορετικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, και στο τέλος του 2011 είχε περισσότερα από 13.500 υποκαταστήματα σε Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότιο Αφρική.

1.China Mobile

Συνολικά έσοδα: 81,7 δισ. δολάρια
Τομέας: Τηλεπικοινωνίες
Αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία: Verizon Wireless

Μακράν η πιο ισχυρή εταιρεία στην Κίνα θεωρείται η China Mobile, που έχει περισσότερους από 710 εκατομμύρια πελάτες, εκ των οποίων τα 6ο εκατομμύρια προστέθηκαν μέσα στο 2012. Η πρόσφατη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, με τον πρόεδρο της China Μobile τον Ιανουάριο έχει εντείνει τις φήμες ότι η εταιρεία θα φέρει στην Κίνα στο εγγύς μέλλον το iPhone.