Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θέλει ο Ρομπάι

Τη σύσταση ενός Ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων προτείνουν ο Χέρμαν βαν Ρομπάι και η Κομισιόν, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, και μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να θέσει αυτήν την πρόταση υπ' όψιν των αρχηγών των κρατών της ΕΕ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, με θέμα την κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2014-2020.

Εκπρόσωπος του Ρομπάι τόνισε ότι οι πόροι για την ενίσχυση αυτού του Ταμείου θα προέλθουν εν μέρει μέσω της ανακατανομής των πόρων του προϋπολογισμού, και ξεκαθάρισε πως αρκετά δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς περιφέρειες και χώρες όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξάλλου, με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η υιοθέτησή του επείγει “αν θέλουμε την ομαλή εφαρμογή των μελλοντικών ευρωπαϊκών πολιτικών και προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων για ανάπτυξη και απασχόληση ήδη από τον επόμενο χρόνο”.

Ακόμα, ο Ρομπάι εκφράζει την ελπίδα του πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου θα αποτελέσει βάση για μία οριστική συμφωνία.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του, ο Ρομπάι, κατά την έναρξη της Συνόδου θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ τη νέα πρότασή του για τον προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020 και θα εξηγήσει ποιες προσαρμογές θεωρούνται απαραίτητες, ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Παράλληλα θα πραγματοποιείται τεχνική συνάντηση με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ οι διαβουλεύσεις των 27 θα συνεχιστούν στο δείπνο εργασιών που ξεκινάει στις 19.30 (ώρα Ελλάδας).