Ένα βήμα πιο κοντά στο ευρώ η Λετονία

Πολύ κοντά στην υιοθέτηση του ευρώ ως εθνικού της νομίσματος από τις αρχές του 2014 βρίσκεται η Λετονία, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο.

Στην ψηφοφορία, οι 52 από τους 100 βουλευτές υπερψήφισαν υπέρ του ευρώ, 40 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ 8 βουλευτές απείχαν ή απουσίαζαν από το κοινοβούλιο.

Μετά την έγκριση από τη Βουλή, η κυβέρνηση της Λετονίας αναμένεται να ζητήσει επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άδεια να χρησιμοποιήσει το ευρώ σαν εθνικό της νόμισμα, και αν το αίτημα εγκριθεί θα γίνει η 18η χώρα της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι η ένταξή της στην Ευρωζώνη θα προσελκύσει επενδυτές, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στη Λετονία έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, οι Λετονοί στην πλειοψηφία τους δε φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να πάρουν στα χέρια τους το ευρώ, καθώς η τελευταία σχετική δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι το 60% των πολιτών της χώρας είναι εναντίον του ευρώ. Πολλοί φοβούνται ότι η ένταξή τους στην Ευρωζώνη σημαίνει και συνεισφορά της Λετονίας στα πακέτα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λετονία, αν ενταχθεί τελικά στη ζώνη του ευρώ, θα είναι η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.