“Το 2014 η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει με όρους ανάπτυξης”

Μικρότερη θα είναι φέτος η κάμψη της πορτογαλικής οικονομίας σε σχέση με το 2012 και η χώρα στη διάρκεια του 2014 πιθανόν να επανέλθει στην ανάπτυξη, εκτίμησε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

"Όλες οι προβλέψεις είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση, δηλαδή ότι το 2014 η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει με όρους ανάπτυξης και ότι όλη τη φετινή χρονιά θα ανακοπεί η υφεσιακή τάση", επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Η πορτογαλική οικονομία πάντως συνεχίζει να πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις από τις εκτεταμένες περικοπές δημοσίων δαπανών που έχουν ήδη γίνει στα κράτη-μέλη του Νότου, με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο θεωρεί ότι οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης θα καλυφθούν για το 2013, χάρη στο δανεισμό της Πορτογαλίας από την Τρόικα και τα έσοδα ορισμένων δημοπρασιών κρατικών αξιόγραφων.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Λισαβόνα δεν θα σπεύσει να δημοπρατήσει άλλα ομόλογα ενόσω θα τείνει να ολοκληρώσει, περί τα μέσα του 2014, το "μνημόνιο" που εφαρμόζει.

"Το 2013 δεν έχουμε προβλήματα στη χρηματοδότησή μας, είναι καλυμμένες οι ανάγκες μας και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει βιασύνη να βγούμε στις χρηματαγορές", είπε ο πρωθυπουργός. "Θα πρέπει να επωφεληθούμε από τις καλές ευκαιρίες, μπορούμε να προετοιμάσουμε ήσυχα μια μετάβαση σε μια σταθερή χρηματοδότηση μέσω των χρηματαγορών", πρόσθεσε.