Έρχεται εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

Την Οικονομική Συμφωνία Παγκοσμίου Εμπορίου που διαπραγματεύονται από το 2009 ενδέχεται να υπογράψουν μέσα στον Φεβρουάριο Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς, σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη της Γερμανίας στον Καναδά, Βέρνερ Βεντ, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα National Post.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Οτάβα επιβεβαιώνουν εξάλλου πως η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να γίνει εντός εβδομάδων, προσθέτοντας όμως πως δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη πλήρως τα περισσότερα σημεία της AECG.

Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για το 98% των ευρωπαϊκών προϊόντων, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί από 3 έως 5% η τιμή σε πολλά καταναλωτικά αγαθά. Χάρη στη συγκεκριμένη συμφωνία, οι καναδικές αρχές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, που αντιπροσωπεύει 500 εκατ. καταναλωτές σε 27 χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει οι εταιρείες της να μπορούν να συμμετέχουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορές σε κατασκευαστικά έργα και υπηρεσίες στον Καναδά, ανταγωνισμός που όμως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ορισμένες καναδικές εταιρείες στις μεγάλες πόλεις του Οντάριο, όπως το Τορόντο και το Χάμιλτον, εκτιμά η εφημερίδα.

Το 2011, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Καναδά κι Ευρώπης έφθασε τα 92,1 δισ. δολάρια, κατά 9,7 δισ. αυξημένο εν σχέσει με το 2010.