FT: Από τον φόβο εξόδου από το ευρώ στην αισιοδοξία

“Φως στην άκρη του τούνελ” βλέπει ο οικονομολόγος Μάικλ Χάιζε για το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, σε άρθρο του που δημοσιεύουν οι Financial Times, στο οποίο υποστηρίζει ότι το κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας που φαίνεται να επικρατεί το τελευταίο διάστημα δεν είναι αβάσιμο, και δεν αποκλείεται το 2013 όχι μόνο να μη φέρει την περιβόητη “Grexit”, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά μία “crexit” (crisis + exit), δηλαδή την έξοδο από την κρίση.

Στο άρθρο καταγράφεται ως σημείο καμπής για το 2012 η δήλωση του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “θα κάνει ό,τι χρειαστεί” για να σώσει το ευρώ. Από εκεί και μετά, παρατηρεί ο αρθρογράφος, τα σπρεντ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν πέσει δραματικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της Ευρωζώνης παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα.

Τι έχει αλλάξει όμως επί της ουσίας, που προκαλεί τέτοια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης; Σύμφωνα με τον Χάιζε, τα στοιχεία που φέρνουν αυτό το θετικό κλίμα είναι η απόφαση για τον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, οι πρώτες ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Συνοψίζοντας, ο Χάιζε τονίζει ότι αν και ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος, έχουμε ήδη διανύσει κάποια απόσταση προς ένα πιο λαμπρό μέλλον. “Με δεδομένα τα σημάδια παγκόσμια ανάκαμψης, το 2013 θα πρέπει να προσφέρει επιπλέον ενθαρρυντικές ενδείξεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές”, αναφέρει, και προσθέτει: “Ίσως να μην είναι μία “Grexit” για την Ελλάδα, αλλά μία “Crexit”, μία έξοδος από την κρίση, που θα έρθει στο φως”.