Ρομπάι: Ο κίνδυνος για το ευρώ αποτελεί παρελθόν

Στην Ιρλανδία βρέθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2013, και στις δηλώσεις του έκανε μία αναφορά και στην Ελλάδα.

Ο βαν Ρομπάι τόνισε ότι το 2012 ήταν ένα σημείο καμπής στην κρίση της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι “τα χειρότερα αποτελούν παρελθόν, και συγκεκριμένα ο υπαρξιακός κίνδυνος του ευρώ”, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο κρατούσε χαμηλά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ, παράγοντες που αποτελούν προαπαιτούμενα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η οικονομική ανάκαμψη έρχεται με κάποια χρονική καθυστέρηση, καθώς οι οικονομίες αντιδρούν σταδιακά στις μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθούν τελικά σε ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται γενικά μεγαλύτερη δομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη, χωρίς καμία εξαίρεση. “Και πρέπει η ευρωζώνη να γίνει πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο”, συνέχισε.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ιρλανδία, επεσήμανε ότι αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε δύσκολες εποχές, όμως αποτελεί καλό παράδειγμα για όλους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. “Ακόμα και στην Ισπανία και την Ελλάδα παρατηρείται βελτίωση στις εξαγωγές, και η Ιρλανδία είναι το καλύτερο παράδειγμα”, ανέφερε εξάλλου.

Κλείνοντας, σχολίασε ότι το “μόττο” της ιρλανδικής προεδρίας, “Σταθερότητα, Δουλειές και Ανάπτυξη”, αντικατοπτρίζει αυτό για το οποίο προσπαθούν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι αυτοσκοπός, αλλά να χρησιμεύουν ως μέσο για την επίτευξη σταθερότητας, θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.