Ναπολιτάνο: “Η διεθνής εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Ιταλίας έχει βελτιωθεί”

 Στις επίπονες, πλην όμως αναγκαίες θυσίες της κοινωνίας για την έξοδο από την κρίση αναφέρθηκε το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κάνοντας μία άμεση αναφορά στην οικονομική κρίση .

Παράλληλα, αναφορικά με τις περικοπές, ο Ναπολιτάνο επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα για όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ παραδέχθηκε ότι "οι νέοι έχουν δικαίωμα να αγανακτούν, εξαιτίας μίας σειράς λαθών και καθυστερήσεων του παρελθόντος, έστω και αν θα έπρεπε να αποφευχθούν κάποιες γενικεύσεις".

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκρυψε ότι και φέτος οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει πως "η διεθνής εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Ιταλίας έχει βελτιωθεί σαφώς".

Σε σχέση, δε, με τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου, ο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι "ο Μάριο Μόντι, υπό την ιδιότητά του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία, όπως άλλωστε έχει ήδη συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν".

Τέλος, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην δραματική κατάσταση με τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, αλλά και στις συνεχείς, βίαιες, επιθέσεις που πολλές γυναίκες δέχονται από πρώην και νυν συντρόφους και συζύγους τους. "Ένα φαινόμενο εντυπωσιακό και βάρβαρο", όπως το χαρακτήρισε ο Ναπολιτάνο.