Δανός ΥΠΕΞ: Σοφή η απόφαση να μην μπούμε στο ευρώ

“Σοφή” χαρακτηρίζει την απόφαση της Δανίας να μείνει εκτός της ζώνης του ευρώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βίλι Σόντελ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

“Νομίζω ότι ο καθένας θα παραδεχθεί μετά την κρίση που βιώσαμε, η απόφαση της Δανίας ήταν σοφή”, τονίζει, και εξηγεί: “Μας δίνει μια δυνατότητα να οικοδομούμε γέφυρες σε μια ευέλικτη Ευρώπη. Η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε μια πρακτική συνεργασία”.

Η Δανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1973, αλλά οι ψηφοφόροι στη χώρα έχουν απορρίψει δύο φορές σε δημοψηφίσματα το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η κορώνα με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η χώρα εξασφάλισε κατόπιν την παραμονή της εκτός ευρώ με την εγγραφή σχετικής διάταξης στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Ο Σόντελ, μέλος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να μεταβληθεί η στάση της Δανίας. Το κόμμα του είναι το πιο ευρωσκεπτικιστικό στην κεντροαριστερή κυβερνητική συμμαχία υπό την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.