Βάιντμαν: Στο ένα άκρο η Ελλάδα, στο άλλο η Ιρλανδία

“Φωτεινά σημάδια” ανάκαμψης βλέπει για τις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschaftswoche, στην οποία τοποθετεί σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις την ελληνική και την ιρλανδική οικονομία.

“Υπάρχουν φωτεινά σημάδια”, απαντά σε ερώτηση για το αν βλέπει τις προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμπτουν, και συνεχίζει: “Η προσέγγιση της ενίσχυσης υπό όρους δείχνει επιτυχίες: Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στους προϋπολογισμούς υποχωρούν. Αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον ύφεσης, που όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές βελτιώσεις”.

Και προσθέτει: “Φυσικά, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στο ένα άκρο του φάσματος βρίσκεται η Ιρλανδία, και στο άλλο η Ελλάδα. Ακριβώς επειδή έχουμε έναν μακρύ δρόμο μπροστά, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα κίνητρα για τήρηση των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων”.

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν γνωρίζει κάποιον τρόπο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα και να σταθεί στα πόδια της, απαντά: “Αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε μέσω του προγράμματος διάσωσης. Στο τέλος πρέπει κάθε οικονομία να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, χωρίς επιδοτήσεις από το εξωτερικό. Μία οικονομία δεν μπορεί να καταναλώνει μόνιμα περισσότερα από όσα παράγει. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία αποφασίσει να αγνοήσει το αξίωμα αυτό και να χορηγεί σε μόνιμη βάση βοήθεια σε ένα κράτος-μέλος, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν και τις συνέπειες”.