Πούτιν: Θέμα των Ευρωπαίων το πως θα βοηθήσουμε την Κύπρο

Από τους Ευρωπαίους θα καθοριστούν οι κανόνες σχετικά με την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ρωσίας αν δε βρεθεί λύση.

"Έχουμε επαφές με τους Κύπριους εταίρους μας, συζητάμε για τα θέματα αυτά", δήλωσε ο Πούτιν, και υπενθύμισε ότι η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας είναι αρκετά καλή, πρόσθεσε όμως ότι “εδώ δεν πρόκειται για χρήματα, αλλά για συστημικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν".

"Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και νομίζω ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους εταίρους μας να διατυπώσουν τους κανόνες των αλληλεπιδράσεων μέσα στην ίδια την κοινότητά τους. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε", τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε την παρέμβαση της Ρωσίας αν δεν βρεθεί λύση.

"Εναπόκειται πάνω απ' όλα στην Κύπρο και τη Ρωσία να αποφασίσουν για την ενδεχόμενη δέσμευση της Ρωσίας" για να βοηθήσει το νησί, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, η οποία έχει στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Κύπρο, χορήγησε στη Λευκωσία δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Η Κύπρος της ζήτησε τον Αύγουστο επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Μόσχα όμως στη συνέχεια θεώρησε ότι θα μπορούσε πιθανώς να τα καταφέρει και χωρίς αυτά.