Σε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία προσβλέπει η Κύπρος

Στο ενδιαφέρον της Ρωσίας να βοηθήσει οικονομικά την Κύπρο με ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε κυπριακά Μέσα από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, τονίζοντας πως οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία επί του θέματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το φημολογούμενο ρωσικό δάνειο, ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει μιλήσει με τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος του υποσχέθηκε πως η ρωσική πλευρά θα προσεγγίσει θετικά το ζήτημα. “Ξέρω ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησής μας και της ρωσικής κυβέρνησης γι'αυτό το θέμα και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, ελπίζω και εύχομαι σύντομα”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Ακόμα, επεσήμανε πως οι Ρώσοι θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, ενώ όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να περιμένει η Ρωσία μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, απάντησε αρνητικά: “Δεν νομίζω ότι τους απασχολεί κάτι τέτοιο, νομίζω ότι τους ενδιαφέρει το ποσό, αλλά το προσεγγίζουν από μία άλλη σκοπιά, ποια είναι η δική τους δυνατότητα να βοηθήσουν δίχως να προστεθούν προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα που τους προβληματίζει”.

Αναφερόμενος στη σημασία του φυσικού αερίου για την Κύπρο, χαρακτήρισε την ύπαρξή του “εγγύηση” για τη χώρα, ώστε να μπορέσει να συμφωνήσει στη σύναψη ενός δανείου.