Ντράγκι: Ο νέος ρόλος δε θα διαφθείρει την ΕΚΤ

Περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη δείχνουν τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

“Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν γεμάτες προκλήσεις”, σημείωσε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ επεσήμανε πως η ανάκαμψη θα αρχίσει σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στον νέο ρόλο της ΕΚΤ ως κεντρικού οργανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που άσκησε στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών το στέλεχος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η απόφαση για την τραπεζική εποπτεία θα αυξήσει την εμπιστοσύνη προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο νέος ρόλος της ΕΚΤ δε θα επηρεάσει τον μέχρι τώρα ρόλο της και δε θα “διαφθείρει” την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το έθεσε ο ίδιος.

Σημείωσε ακόμα πως μία από τις προτεραιότητες της ΕΚΤ για το 2013 είναι η ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής ένωσης με την καθιέρωση ενός μηχανισμού εκκαθάρισης, καθώς “ένας τέτοιος μηχανισμός θα καταστήσει δυνατή τη διάλυση τραπεζών με έναν τακτικό τρόπο”, όπως ανέφερε.

Ο Ντράγκι χαιρέτισε το γεγονός ότι το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει μία “συστημική αναθεώρηση των αγορών εργασίας και προϊόντων”. Για τις χώρες της Ευρωζώνης η αναθεώρηση θα επιτρέψει να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτές οι αγορές είναι πλήρως συμβατές με τη συμμετοχή στην νομισματική ένωση, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.