Βάιντμαν: Επικρίνει τη συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία

Τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης εκφράζει ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι το καλύτερο όργανο για να αποφασίζει για τη βιωσιμότητα μίας τράπεζας.

"Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι το καλύτερο όργανο για να αποφασίζει αν μια τράπεζα θα πρέπει να κλείσει ή όχι", επισημαίνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Wirtschaftswoche”.

Σημειώνει ακόμα ότι οι τράπεζες που θα έχει υπό την εποπτεία της η ΕΚΤ είναι υπερβολικά πολλές (τουλάχιστον 150), σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να είναι πιο περιορισμένος ο αριθμός των τραπεζών που αφορά αυτή η εποπτεία της ΕΚΤ "για πρακτικούς λόγους".

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα έπρεπε να διαχωρίζει περισσότερο τον νέο ρόλο της τραπεζικής εποπτείας από αυτόν της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ, προκειμένου να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.

"Δεν είναι πραγματικά σαφές ότι η συμφωνία αυτή θα μπορέσει να το επιτρέψει", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει τον ρόλο του επόπτη μόνον προσωρινά. "Η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει στη γέννηση αυτού του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού έως ότου να μπορεί να αποσυρθεί", δήλωσε στο περιοδικό.