Στο κενό η συμφωνία Γερμανίας- Ελβετίας για τις καταθέσεις

Προς αδιέξοδο οδεύει η συμφωνία που επεδίωκε το Βερολίνο με την Ελβετία για τη φορολόγηση αδήλωτων γερμανικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες. Η διαμεσολαβητική επιτροπή της κάτω (Bundestag) και πάνω Βουλής (Bundesrat) της Γερμανίας δεν κατάφερε συμβιβαστική συμφωνία για να προχωρήσει η επίδοση στοιχείων από τις ελβετικές προς τις γερμανικές αρχές με τα ονόματα των καταθετών.

Η επιτροπή καλεί τώρα τη γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει νέο γύρο συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια “δίκαιη συμφωνία”, τονίζοντας ότι “μια συμφωνία με την Ελβετία δεν θα πρέπει να επιβραβεύει τους Γερμανούς φοροφυγάδες”.

Η συμφωνία που απερρίφθη, κύριος εμπνευστής της οποίας είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβλέπει παρακράτηση φόρου (και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης) 25%, η οποία θα επιβληθεί από τις αρχές του 2013. Ενώ από το 2013, τα κεφάλαια που θα βρίσκονται στην Ελβετία θα φορολογούνται βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.

Στόχος της συμφωνίας ήταν η αγορά ηλεκτρονικών αρχείων από τα γερμανικά κρατίδια, τα οποία θα περιείχαν ονόματα Γερμανών πολιτών που είχαν αδήλωτες και αφορολόγητες καταθέσεις σε ελβετικούς λογαριασμούς.