Η Ελβετία προειδοποιεί Ουάσιγκτον και Λονδίνο για διαρροή απόρρητων πληροφοριών

Απόρρητες πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας, τις οποίες μοιράζονταν μεταξύ τους οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, ενδέχεται να διέρρευσαν επειδή ένας τεχνικός της NDB, της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελβετίας, έκλεψε τεράστιο όγκο δεδομένων.

Οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν πολλές μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι οι πληροφορίες τους μπορεί να τέθηκαν σε κίνδυνο, ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο ύποπτος για την κλοπή των δεδομένων συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια όμως αφέθηκε ελεύθερος αν και συνεχίζεται η έρευνα σε βάρος του, σύμφωνα με δύο πηγές. Οι ελβετικές αρχές πιστεύουν ότι σκόπευε να πουλήσει τις κλεμμένες πληροφορίες σε αξιωματούχους άλλων χωρών ή στο ελεύθερο εμπόριο.

Ελβετικά μέσα ενημέρωσης και πηγές που έχουν γνώση των ανακρίσεων ανέφεραν ότι ο τεχνικός μπήκε στους εξυπηρετητές (servers) της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελβετίας και έκλεψε δεδομένα πολλών terabyte που μπορεί να αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια τυπωμένες σελίδες. Κατέβασε τα στοιχεία αυτά σε φορητούς σκληρούς δίσκους και τους έβγαλε από τα κυβερνητικά κτίρια μεταφέροντάς τους μέσα σε σακίδια.

Ο ύποπτος για την κλοπή εργαζόταν για την NDB τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πηγή από ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας υποστήριξε ότι οι ανακριτές πιστεύουν πως ο ύποπτος ήταν δυσαρεστημένος από τη δουλειά του επειδή αισθανόταν ότι αγνοούσαν ή δεν έπαιρναν στα σοβαρά τις συμβουλές του για το πώς να λειτουργούν τις βάσεις δεδομένων. Ο βαθμός του ήταν τέτοιος που του επέτρεπε να έχει "δικαιώματα διαχειριστή" και κατά συνέπεια απεριόριστη πρόσβαση στα περισσότερα ή ακόμη και σε όλα τα δίκτυα της NDB.

Μετά τη σύλληψή του κατασχέθηκαν φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων που περιείχαν τα κλεμμένα στοιχεία. Στην παρούσα φάση της έρευνας οι ελβετικές αρχές πιστεύουν ότι ο τεχνικός δεν πρόλαβε να πουλήσει κάποια από τα δεδομένα αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με μία πηγή, δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουρες και για αυτό αισθάνθηκαν ότι είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν για το θέμα αυτό τις ξένες υπηρεσίες.