Σόιμπλε: Συμφωνία για τραπεζική εποπτεία μέχρι τα Χριστούγεννα

Σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα ελπίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Εργαζόμαστε πολύ εντατικά ώστε να έχουμε τη νομική βάση για την τραπεζική εποπτεία πριν από τα Χριστούγεννα”, δήλωσε στην Bild ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: “Η διαδικασία υλοποίησης αυτής της εποπτείας μπορεί τότε να ξεκινήσει το 2013”.

Σημείωσε ακόμα πως το βασικό πρόβλημα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ασκώντας την τραπεζική εποπτεία πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, όμως ταυτόχρονα πρέπει οι αποφάσεις της να νομιμοποιούνται με δημοκρατικό τρόπο. “Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο πυρήνας του προβλήματος”, τόνισε ο Σόιμπλε.

Παράλληλα, δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει ότι η γερμανική πλευρά δεν επιμένει πια να βρίσκεται η έδρα του νέου εποπτικού σώματος στη Φρανκφούρτη, αλλά δέχεται και το Παρίσι.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως είναι το μικρότερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για τους όρους της τραπεζικής εποπτείας, καθώς οι βασικές διαφωνίες μεταξύ των γαλλικών θέσεων και των γερμανικών θέσεων είναι πολύ βαθύτερες.