Ρέσλερ: Εποπτεία για όλες τις τράπεζες

Τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρεμβαίνει και στα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα όταν το κρίνει απαραίτητο, και όχι μόνο στις μεγάλες τράπεζες, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας σε οικονομική συνδιάσκεψη στη Φρανκφούρτη.

“Υποστηρίζω ολόψυχα μία ευρωπαϊκή τραπεζική επιτήρηση, η οποία θα πρέπει να καλύπτει το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του”, τόνισε ο Ρέσλερ, προσθέτοντας: “Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όποτε και όπου θα είναι απαραίτητο”.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν κατόρθωσαν αυτή την εβδομάδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, που εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων για τη θωράκιση της ζώνης του ευρώ, ευελπιστούν όμως ότι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους την Τετάρτη, πριν από την διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Οι πολύ μικρές γερμανικές τράπεζες πάντως είναι ιδιαίτερα απρόθυμες να δουν την ΕΚΤ να παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους, προτάσσοντας τις πολιτισμικές διαφορές και την γενικότερη φρόνηση των δικών τους προτύπων χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας, που λένε πως δεν δικαιολογούν έναν έλεγχο πέραν των ορίων του εθνικού τους χώρου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Φίλιπ Ρέσλερ έκανε μία αναφορά και στην Ελλάδα. "Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι αναμενόταν πριν από μισό χρόνο", υποστήριξε ο Ρέσλερ, αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στη διάσωση της Ελλάδας και του ευρώ, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι "ίσως χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα", διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, "τα οποία πιθανόν να χρηματοδοτηθούν με τη δημιουργία επιπλέον χρεών" και έκανε και πάλι λόγο για δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα.