Μειώθηκαν οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες το 2012

Μειωμένοι σε πραγματικές τιμές (σε σχέση με τον πληθωρισμό δηλαδή) ήταν οι μέσοι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες για το 2012, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Μισθών για τα έτη 2012-13, την οποία δημοσιεύει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ.

Σε σχέση με το 2010, το 2012 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 0,5% στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ αντίθετα στην Ασία και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 5%. Σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,2%, έναντι 2,2% το 2010 και 3% το 2007.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης και σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα να αποφύγουν την περαιτέρω συμπίεση των μισθών. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Γκάι Ράιντερ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις από επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις.

"Οι μισθωτοί παίρνουν μικρότερο κομμάτι της πίτας", αφού "μεγαλύτερο μέρος της πίτας πάει πλέον στα κέρδη και όχι στους μισθούς", σημειώνει ο Ράιντερ, και ζητά να χορηγούνται αυξήσεις μισθών ανάλογες της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. "Πρόκειται για θέμα απόδοσης δικαιοσύνης που σχετίζεται με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη", επισημαίνει.