Ντράγκι: Το “φάρμακο”που παίρνει η Ελλάδα δεν είναι θανατηφόρο

Τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική περίπτωση.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να μπορέσουν να εκταμιευθούν επιπλέον χρήματα αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων σχολίασε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ σε ιδιαίτερα αιχμηρή ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το “πόσο καιρό θα χρειαστεί η ΕΚΤ μέχρι να καταλάβει ότι το θανατηφόρο φάρμακο που χορηγείται στην Ελλάδα δεν κάνει δουλειά”, απάντησε πως το “φάρμακο” δεν είναι θανατηφόρο και επεσήμανε ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας” και έχει κάνει πολλά για τη χώρα.

Σημείωσε πάντως ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από τις ελληνικές κυβερνήσεις σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, “ειδικά από αυτήν την κυβέρνηση”, παρατήρησε. Επεσήμανε ακόμα ότι το θέμα της μετακύλισης ομολόγων (rollover) δε συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Νωρίτερα είχε παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2013, ενώ στα τέλη του έτους αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάπτυξη για το 2013 προσδιορίζεται από το -0,9% μέχρι το 0,3%, όταν τον Σεπτέμβριο η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν από το -0,4% μέχρι το 1,4%, γεγονός που σημαίνει ότι το 2013 πιθανότατα θα είναι υφεσιακό για την Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στο 2,5% για το 2012, από 1,1% μέχρι 2,1% για το 2013 και από 0,6% μέχρι 2,2% για το 2014.

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε πάντως λόγο για “σημαντική πρόοδο” στη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη.