Σταθερά στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Αμετάβλητο διατηρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 0,75%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής σχετικά με την ενεργοποίηση του νέου προγράμματός της για αγορά ομολόγων, ενώ δεν ανακοινώθηκε κάποια περαιτέρω πολιτική χαλάρωσης στη συνεδρίασή της, κατά την οποία εξετάστηκε η οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο αποθετήριό της (όπου πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν τοποθετήσεις) σε μηδενικό επίπεδο, ενώ διατήρησε σταθερό και το επιτόκιό της για οριακά δάνεια (κατεπείγοντος χαρακτήρα) στο 1,5%.

“Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω των υψηλών τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που αποκάλυψε επίσης ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο, όμως τελικά επικράτησε η άποψη που το ήθελε να παραμείνει αμετάβλητο.