Διαφωνίες στο Ecofin για την επιτήρηση των τραπεζών

Δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σημερινό Ecofin, καθώς υπάρχουν ακόμα σοβαρές διαφωνίες για τη δομή, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού.

Οι δύο τάσεις που διαμορφώνονται είναι αυτή της Γερμανίας, που εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, ενώ προβάλει ενστάσεις και για το ρόλο της ΕΚΤ, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο όταν επιβλέπει τράπεζες”, και αυτή της Γαλλίας, που ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να τονίζει ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αστυνομεύει όλες τις τράπεζες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος εποπτείας και να αποφύγει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων”.

Παράλληλα, η Γαλλία μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου που προβλέπουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από την 1η Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουνίου, η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα παρείχε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να εγγράφεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα κρατικά χρέη. Ωστόσο, η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, ενώ ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας τραπεζικής εποπτείας έχουν προβάλει ακόμα η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.

Το Ecofin θα συνεδριάσει και πάλι εκτάκτως στις 12 Δεκεμβρίου, με στόχο να υπάρξει αυτή τη φορά απόφαση για τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.