Υπέρ του προσωρινού Grexit στο κρίσιμο Eurogroup η Φινλανδία

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας τάχθηκε υπέρ της ιδέας της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο έκτακτο Eurogroup της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με ένα κυβερνητικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι των προγραμμάτων στήριξης άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προέβαλε τη θέση ότι η αρχική πρόταση της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις δεν αρκούσε για την έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, καταδεικνύει το έγγραφο.

"Μια εναλλακτική λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί σε μια εναλλακτική κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα θα βρίσκεται προσωρινά εκτός της νομισματικής ένωσης. Ακόμη και αυτή η επιλογή προϋποθέτει εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας", σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του φινλανδικού κοινοβουλίου και έχει ημερομηνία Κυριακή 12η Ιουλίου 2015.

Ωστόσο, στο έγγραφο αυτό προστίθεται ότι η Φινλανδία δεν θα προσπαθούσε να επιβάλει αυτή την απόφαση ούτε θα εμπόδιζε τη διαδικασία.

Εν τέλει το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε χθες Πέμπτη στην ψηφοφορία που διεξήχθη την έναρξη των συνομιλιών για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και των συνομιλιών για τη χρηματοδότηση-γέφυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Μάιο, δυσκολεύτηκε να δεχθεί τη συμφωνία. Αλλά "δεν ήθελα να υπάρξει μια κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία επιπλέον των άλλων προβλημάτων που έχουμε", ανέφερε ο Σόινι σε ανάρτησή του στο ιστολόγιό του.