“Για πρώτη φορά η Ελλάδα καταβάλλει πραγματικές προσπάθειες”

Σε θετικό κλίμα ήταν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αν και φάνηκε εκ νέου αρνητική απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

“Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην δίνουμε τώρα ελπίδες για ένα κούρεμα, γιατί τότε όλες οι προσπάθειες θα χαλαρώσουν αμέσως”, ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, προσθέτοντας: “Σήμερα είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν είναι πολύ πολύ κοπιαστικές”.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Μέρκελ είχε μόνο καλά λόγια. “Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει για πρώτη φορά πραγματικές προσπάθειες”, σημείωσε, ενώ όσον αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε: “Όταν φτάσουμε στο σημείο η Ελλάδα να είναι αυτάρκης με τα έσοδά της, θα πρέπει η κατάσταση να επαναξιολογηθεί”.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κρίση στην Ευρωζώνη κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών και δεν μπορεί να λυθεί απλώς με ένα κούρεμα ή με ευρωομόλογα. “Θα είναι πολύ μακρά διαδικασία, καθώς υπάρχουν σφάλματα τα οποία αφορούν την ίδια την εισαγωγή του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστεί μακρύς δρόμος προκειμένου να διορθώσουμε τα αρχικά λάθη”, τόνισε.