Υπέρ της συμφωνίας ο γαλλο-ιταλικός άξονας – Ανένδοτος ο Σόιμπλε

"Χρειάζεται λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να μείνει στο ευρώ" δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μιλάνο. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει ότι αν υπάρχει βούληση αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής καταλήγοντας: "θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας".

"Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική" δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος. 

"Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα" τόνισε ο Ολάντ.

"Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει" είπε ο Ολάντ που δικαιολόγησε εν μέρει την κυβέρνηση λέγοντας: "Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή".

Αντίθετα με την τουλάχιστον καλή διάθεση που έδειξαν Ολάντ και Ρέντσι, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες,  ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. 

"Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν" είπε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα "εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις".

Μιλώντας από το Ράσντορφ της κεντρικής Γερμανίας, όπου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ενότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης, ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης να μην χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. "Αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σ' αυτά που συμφωνήσαμε, τότε δεν θα αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη", είπε.