Στο Eurogroup της Δευτέρας το ζήτημα της Κύπρου

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα συζητηθεί το θέμα της Κύπρου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί οριστική απόφαση για την Κύπρο πριν από το τακτικό Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 21 Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη λάβει το προσχέδιο του κυπριακού Μνημονίου, ενώ αναμένεται η Τρόικα να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και χρονοδιαγράμματα για την οριστική μορφή του Μνημονίου. Η ίδια πηγή υποστηρίζει, πάντως, πως τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει λογικά οριστική συμφωνία, αλλά θα γίνουν κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βασική εκκρεμότητα αποτελεί η αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, η οποία αναμένεται κοντά στις 10 Δεκεμβρίου, όμως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει οριστική απόφαση πριν από το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τονίζεται ακόμα ότι οι συζητήσεις του Eurogroup θα επικεντρωθούν στους ισολογισμούς του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αλλά και στις αναγκαίες δράσεις και νομοθετικές πράξεις για να επανέλθει σε σωστή τροχιά η κυπριακή οικονομία, και ειδικά στις δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2012 και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013.

Η ίδια πηγή προβλέπει ακόμα ότι ο τραπεζικός τομέας, που θεωρεί πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή από τη σημερινή σε λίγα χρόνια.