Der Standard: 75 εκατ. θα κοστίσει η ελληνική συμφωνία στην Αυστρία

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της, ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα θα επιβαρύνει την Αυστρία όχι με 15 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, αλλά το πενταπλάσιο ποσό, δηλαδή 75 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, αναφέρει το δημοσίευμα, προκύπτει από το μερίδιο της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, κέρδη που επρόκειτο να περάσουν στον αυστριακό προϋπολογισμό, όμως με την απόφαση του Eurogroup θα μεταβιβαστούν σε κλειστό λογαριασμό υπέρ της Ελλάδας.

Σημειώνεται ακόμα ότι η Αυστρία χάνει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση του επιτοκίου στα διμερή δάνεια που έχει συνάψει με την Ελλάδα, ενώ επιπλέον απώλειες θα υπάρξουν, όπως υπογραμμίζεται, από την παράταση από 15 σε 30 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα και επισημείνει ότι αναμένεται η σχετική εκτίμηση από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας.