Νέα πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013

Μία νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2013 κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο φαίνεται πως έχει ελάχιστες διαφορές με την πρόταση που είχε απορριφθεί πριν από δύο εβδομάδες.

“Η νέα μας πρόταση έχει στόχο να βοηθήσει το Συμβούλιο (στο οποίο αντιπροσωπεύονται τα 27 κράτη μέλη) και το Ευρωκοινοβούλιο να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013 έως τα τέλη του έτους”, σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Πατρίτσιο Φιορίλι, “η πρόταση αυτή είναι κατά 99% η ίδια”. Πράγματι, το νέο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει δεσμεύσεις κεφαλαίων ύψους 151 δισ. ευρώ, έναντι 150,0 δισ. του προηγούμενου και δαπάνες 137,8 δισ. έναντι 137,9 δισ. της προηγούμενης πρότασης, και είναι ορατό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των εντάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε ένα σχέδιο για τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020.

Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να διαπραγματευθεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013, θέλοντας με τη στάση του αυτή να διαμαρτυρηθεί κατά της άρνησης των κρατών μελών να χρηματοδοτηθεί η τρύπα των 8,9 δισεκ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2012--η οποία έχει οδηγήσει σε τέλμα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταξύ των οποίων το εκπαιδευτικό Erasmus για την ανταλλαγή φοιτητών και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.