Ραχόι: Δεν μπορεί να μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ κατά 75 δισ.

"Ο προϋπολογισμός αυτός δεν ικανοποιεί την ισπανική κυβέρνηση και αυτό το γνωστοποιήσαμε στους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια άλλη πρόταση, η οποία θα είναι πιο λογική και την οποία θα μπορεί να συμμεριστεί" δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, απορρίπτοντας την πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και προβλέπει μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 75 δισ. ευρώ.

"Για την κυβέρνηση, το πρώτο έγγραφο που παρουσίασε ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο μας φαίνεται ένα καλό έγγραφο. Το δεύτερο που παρουσίασε ο κύριος Βαν Ρόμπαϊ μας φαίνεται απλώς ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό", δήλωσε ο Ραχόι σε δημοσιογράφους κατά το πέρας της ιβηροαμερικανικής συνόδου κορυφής που διεξήχθη στο Κάρντιθ της Ισπανίας.

Ως σημεία έντασης, ο Ισπανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη μείωση στη βοήθεια για τη γεωργία, για την πολιτική συνοχής ή για τις περιοχές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Ισπανία μπορεί να χάσει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στον επόμενο προϋπολογισμό, με μια μείωση 30% για τις περιοχές της και 17% για την γεωργία της.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε τη μείωση κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού των 1.033 δισεκατομμυρίων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, παραδεχόμενος ωστόσο παράλληλα ότι αυτό θα είναι "δύσκολο".