Σε υφεσιακή δίνη και η Γαλλία

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας από AA+ σε AA, αναθεωρώντας επίσης την προοπτική του σε σταθερή από αρνητική, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ο Fitch χαρακτήρισε "αδύναμες" τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας και σημείωσε ότι αυτές επιβαρύνονται από τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης του λόγου του γαλλικού κρατικού χρέους.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 98% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2016 πριν μειωθεί το 2017 στο 93,7%, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως οι αναλυτές του αναμένουν ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ της θα φθάσει πολύ κοντά στο 100% πριν μειωθεί με βραδύ ρυθμό στο 94,9% προς τα τέλη της δεκαετίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας ότι "η πολιτική που ακολουθείται αρχίζει να αποφέρει καρπούς".  Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε επίσης ότι "οι τελευταίοι δείκτες ενδυναμώνουν την προοπτική ανάπτυξης" της χώρας.

Αυτά τα επιχειρήματα όμως δεν κατάφεραν να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της Γαλλίας "δεν φαίνεται επαρκές για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις που βαρύνουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα".

Ο Fitch υπολογίζει ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώρου Προϊόντος της Γαλλίας θα είναι 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015, μια χρονιά κατά την οποία "η υποτίμηση του ευρώ και οι πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υποστηρίξουν κάπως την ανάπτυξη".

Στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω το προβλεπόμενο δημόσιο χρέος για το 2015 και για τις επόμενες χρονιές, ο οίκος αξιολόγησης απαντά ότι "αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την προοπτική για τη δυναμική του δημόσιου χρέους της Γαλλίας".

Εκτιμά επίσης ότι στο 4,1% του ΑΕΠ το χρέος για το 2015 δεν παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με αυτό του 2013. Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρέος για το 2014 θα είναι 4,4%, αντί του 3,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

"Οι τελευταίες αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους αποδυναμώνουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία" της Γαλλίας, υπογραμμίζει ο Fitch, ενώ προσθέτει ότι "είναι η δεύτερη φορά από το τέλος του 2012 που η γαλλική κυβέρνηση καθυστερεί τον στόχο του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ", κάτι που ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπερασπιζόμενο την πολιτική του το Παρίσι απαντά ότι "το οικονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη είναι δύσκολο", όμως διαβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει "την πορεία του, με την εφαρμογή των περικοπών που προβλέπονται, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις".

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...