Πληρώνει κανονικά το επιπλέον ευρωπαϊκό “χαράτσι” η Ολλανδία

Κανονικά θα καταβάλει η ολλανδική κυβέρνηση την επιπλέον συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση που διαμηνύει πως δεν πρόκειται να πληρώσει την επιπλέον συνεισφορά της, που ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε δηλώσει ότι “εξεπλάγη δυσάρεστα” όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αναθεωρημένες συνεισφορές στα μέσα Οκτωβρίου, όμως είχε διαβεβαιώσει ότι θα πληρώσει το επιπλέον ποσό, εφόσον εκτιμούσε ότι οι αναθεωρήσεις αυτές ήταν σωστές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε επίσης ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες. Σε μία επιστολή προς το κοινοβούλιο, ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης πρόεδρος του Eurogroup, επεσήμανε ότι έλαβε εκ μέρους της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πληροφορίες που ζήτησε.

“Βάσει των πληροφοριών αυτών, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι υπολογισμοί που διενήργησε η Επιτροπή (...) είναι σωστοί”, τονίζει στην επιστολή προς το κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε: “Είχαμε δηλώσει ότι θα καταβάλουμε το ποσό εφόσον οι υπολογισμοί ήταν σωστοί, και ο υπουργός Ντάισελμπλουμ ανέφερε σήμερα ότι πράγματι είναι”.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της εκταμίευσης του ποσού που, θεωρητικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.