Γκούρια: Εφικτή η αύξηση κατά 2% του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης

Ως εφικτό βλέπει το στόχο για αύξηση 2% του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) 'Ανχελ Γκουρία.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εφαρμόσουν οι χώρες αυτές τα προγράμματα στήριξης.

Από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της G 20 το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γκουρία ανέφερε σε συνέντευξή του ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μπορεί να αυξηθεί επιπλέον κατά 2,1% έως το 2018, προσθέτοντας: "Το μεγάλο 'αν' είναι η πλήρης εφαρμογή (σ.σ.: των προγραμμάτων στήριξης) και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς πάντα να το υποθέτει".

Οι χώρες της G 20 έχουν υποβάλει σχέδια για να επιτύχουν τον στόχο αύξησης του συνολικού ΑΕΠ κατά 2% επιπλέον, ή περισσότερο, σε ένα διάστημα πέντε ετών.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζό Χόκι δήλωσε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G 20 τον Σεπτέμβριο ότι τα μέτρα που είχαν προταθεί τότε από τα μέλη της ομάδας κάλυπταν περίπου το 90% του στόχου.

"Υπάρχει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους των ηγετών και των υπουργών Οικονομικών να εφαρμόσουν το σχέδιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στον κόσμο και έτσι να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους", δήλωσε ο κ. Χόκι σήμερα στο Μπρισμπέιν.