Γκουρία: Ενθαρρυντικά τα σημάδια ανάκαμψης της Ευρωζώνης

Για "ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της ευρωζώνης" την επόμενη διετία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών για την επίτευξη ανάπτυξης.

Ο Γκουρία παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή για να παρουσιάσει τη νέα έκθεση για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και για τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20).

Παράλληλα με τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% το 2015 και 3,9% το 2016, ο ΟΟΣΑ προβλέπει και μια μέτρια ανάπτυξη και στην ευρωζώνη, κατά 1,1% το 2015 και 1,7% το 2016.

"Προσοχή όμως, τα νούμερα αυτά είναι υποθετικά και επιμένω επ' αυτού" είπε ο Ά. Γκουρία. "Θα μπορέσουν να επιτευχθούν εφ' όσον κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες. Εάν δεν παρθούν τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τα εν λόγω ποσοστά" πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ αναγνώρισε καταρχάς ότι στην ευρωζώνη, οι χώρες της περιφέρειας έχουν ήδη αρχίσει μια σταδιακή ανάκαμψη, χάρις στις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας, που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

Επίσης η συνολική εκτίμηση για την κατάσταση των τραπεζών της ευρωζώνης που πρόσφατα δημοσιεύθηκε (τα λεγόμενα stress tests) είναι ένα πρώτο βήμα, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Παρ΄ όλα αυτά, "ένα από τα σημαντικά πολιτικά μας μηνύματα" πρόσθεσε, "που απευθύνουμε στην ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, είναι ότι απαιτούνται περισσότερα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης για την ενίσχυση της ζήτησης. Εάν δεν υπάρχει η τόνωση αυτή, δεν θα πετύχουμε τα ποσοστά ανάπτυξης που ανακοινώσαμε για την ερχόμενη διετία", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα επιπρόσθετα μέτρα που ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν, ο Α. Γκουρία πρόσθεσε:

"Καλούμε την υιοθέτηση μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής ώστε οι τιμές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα".

"Πιστεύουμε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν τη δυνατότητα ελιγμών στον προϋπολογισμό τους πρέπει να επιβραδύνουν τους ρυθμούς της δημοσιονομικής διαρθρωτικής εξυγίανσης, ώστε να δώσουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη" κατέληξε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος έμμεσα στη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάσει.