Βετεράνοι του πολέμου του Ιράκ τα βάζουν με τις… τράπεζες

Μήνυση κατά πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπέβαλαν τραυματίες και συγγενείς στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, υποστηρίζοντας πως έχουν διαχειριστεί χρήματα από το Ιράν, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Οι τράπεζες κατά των οποίων στρέφονται οι περισσότεροι από 200 βετεράνοι και συγγενείς θυμάτων, που εκτιμούν πως από αυτές πέρασαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, είναι οι Barclays, Credit Suisse, HSBC, Standard Chartered και Royal Bank of Scotland. Στη μήνυσή τους υποστηρίζουν πως οι τράπεζες αυτές συνωμότησαν με ιρανικές τράπεζες για να συγκαλύψουν συναλλαγές, έτσι ώστε να μη φαίνεται ότι παραβιάζονται οι αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε το 1992 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν δικαίωμα να μηνύσουν υποτιθέμενους χρηματοδότες στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι πέντε τράπεζες έχουν συμφωνήσει από το 2009 να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ στην αμερικανική κυβέρνηση για να διευθετήσουν τις κατηγορίες σε βάρος τους ότι διαχειρίστηκαν χρήματα από χώρες όπως το Ιράν, τη Λιβύη και την Κούβα, αψηφώντας τις κυρώσεις προς τις χώρες αυτές.