Το Eurogroup απορρίπτει τις προτάσεις της Ελλάδος

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup έχουν απορρίψει προτάσεις της Ελλάδος που θα 'χαν ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το MNI, το οποίο επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος, Γκίκα Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αποδεχτεί μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την πλειοψηφία των εκκρεμών 800 απαιτήσεων, αλλά όχι αντιλαϊκά μέτρα κοινωνικής ασφάλισης και ομαδικές απολύσεις", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Ήταν μια δύσκολη συζήτηση με πολλές διακοπές καθώς οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών ήταν δυσαρεστημένοι με την επιμονή της Ελλάδος να παραλείψουν όλα αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί" είπε η ίδια πηγή.

Η πηγή πήγε για να εξηγήσει ότι οι αξιωματούχοι του Eurogroup είπαν στο Χαρδούβελη ότι οι επιθεωρητές της τρόικας δεν θα επιστρέψουν εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές του εν εξελίξει προγράμματος προσαρμογής και προειδοποίησε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν μία εβδομάδα να αναθεωρήσουν το σχέδιό τους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μια άλλη υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς " είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής , ο Jean - Claude Juncker , τη Δευτέρα , όπου προέτρεψε τον Πρόεδρο να παρέμβει έτσι ώστε η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup .

Σύμφωνα με το MNI, πηγές ανέφεραν ότι ο Γιούνκερ υποστηρίζει την ιδέα του έλληνα πρωθυπουργού ότι ορισμένες μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων , πρέπει να μείνουν έξω από τον επανέλεγχο.

Ωστόσο , οι προθέσεις των Επιτροπών θα μπορούσαν τελικά να είναι μια φωνή μειοψηφίας καθώς οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ επιμένουν σε μια επανεξέταση που θα τα έχει " όλα στο τραπέζι". 

Η ιδέα της λύσης ενός είδους για την Ελλάδα, απορρίφθηκε ξανά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και εξηγήθηκε στον κ. Χαρδούβελη ότι θα χρειαζόταν η έγκριση όλων των μελών, είπε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον νέο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί όπου συζητήθηκε το ελληνικό θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί έχει ήδη λάβει εντολές από τον κ. Γιούνκερ τόσο για την εξαίρεση τμημάτων του ασφαλιστικού από την παρούσα αξιολόγηση, όσο και για το γεγονός ότι το νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει λέξεις όπως "μνημόνιο" ή "επιτήρηση".

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσαφηνιστεί εάν η νέα Κομισιόν θα καταφέρει να πείσει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά αργότερα και το Eurogroup.  Βεβαίως η ελληνική θέση για την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας και ο περιορισμός του σε "τεχνικό σύμβουλο" έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί από το Eurogroup και φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα και αναπροσαρμόζεται αναλόγως.