Βρυξέλλες προς Λονδίνο: Πληρώστε τη συνεισφορά σας σε δόσεις!

Με μία “διευκόλυνση” ελπίζουν οι Βρυξέλλες ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την αυξημένη συνεισφορά της χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2015.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει διαμηνύσει πως η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ που της αναλογούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, θα εξηγήσουν σήμερα στη Βρετανία πως ο μόνος τρόπος να λυθεί το ζήτημα είναι να αποπληρωθεί το επιπλέον ποσό σε άτοκες δόσεις.

“Οι απαιτήσεις για πληρωμή 1,7 δισ. λιρών την 1η Δεκεμβρίου είναι απαράδεκτη, θα εξασφαλίσω μία καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, προσερχόμενος στη συνάντηση του Ecofin, όμως οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του τονίζουν πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να συνεισφέρει λιγότερα από αυτά που της αναλογούν.

“Οι κανονισμοί για τους υπολογισμούς δεν είναι μόνο αρκετά ακριβείς, αλλά είναι και δίκαιοι”, δήλωσε στο Reuters ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Ματέους Στσούρεκ. “Οι συνεισφορές στον Προϋπολογισμό βασίζονται στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα και δεν πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει”, πρόσθεσε.

Οι υπουργοί προσβλέπουν σήμερα σε μία πολιτική συμφωνία για το θέμα, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να καθορίζονται στη συνάντηση της 14ης Νοεμβρίου.