Καταδικάζει την ευρωπαϊκή λιτότητα το κινέζικο fund CIC

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρώπη εξέφρασε μιλώντας σε εκδήλωση στο Πεκίνο ανώτατο στέλεχος του μεγάλου επενδυτικού fund China Investment Corporation (CIC).

Ο Τζιν Λικούν, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, προειδοποίησε ότι η αδικαιολόγητη αυστηρότητα ενέχει τον κίνδυνο να “γυρίσει μπούμερανγκ”, με αποτέλεσμα να μη γίνουν ποτέ οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Τζιν είχε προτείνει στο παρελθόν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να αποπληρώσει το χρέος της, και σήμερα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για “κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι “το γεγονός πως οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους και καταφεύγουν στη βία δείχνει ότι οι αντοχές των λαών βρίσκεται στα όριά της”.

Ακόμα, επεσήμανε ότι “η ευρωζώνη πρέπει να πετύχει μία φυσιολογική ισορροπία ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη. Η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη οδηγεί σε αδιέξοδο”.

Πρότεινε ακόμα να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προωθεί “ανορθόδοξα” όπως τα χαρακτήρισε μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι “η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θεωρείται υπερβολικά ριζοσπαστική, αλλάπιστεύουμε ότι είναι πρακτική κίνηση. Οι πολίτες χρειάζονται μία ανάσα”.