Fitch: Πρέπει να υπάρξει κούρεμα των ελληνικών δανείων

Την ανησυχία του για την οικονομία της ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Fitch, Ντέιβιντ Ράιλι, κάνοντας εκτενή αναφορά και στην Ελλάδα.

“Πιστεύουμε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σημαντική για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και πολυδάπανη”, τόνισε ο Ράιλι, και σημείωσε πως είναι πιθανό να μην αποφευχθεί τελικά το “κούρεμα” των ελληνικών δανείων. “Η πραγματικότητα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει απομείωση των δανείων της Ελλάδας, ώστε να μπει σε βιώσιμη τροχιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους χειρισμούς των Ευρωπαίων πολιτικών, ο Ράιλι προειδοποιεί ότι το πολιτικό αδιέξοδο που φαίνεται πως επικρατεί εμποδίζει την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, παρά το momentum που φαινόταν να υπάρχει τους προηγούμενους μήνες.

Αναφερόμενος στην Ισπανία, εκτίμησε ότι η χώρα μπαίνει σε μία παρατεταμένη και επώδυνη οικονομική περίοδο, χαρακτηρίζοντας “σοκαριστικά” τα ποσοστά ανεργίας, ενώ απαισιόδοξος φάνηκε απέναντι στην ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να αποφύγει τον “δημοσιονομικό γκρεμό”, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας καταστροφικής ύφεσης.