Fitch: Με επιμήκυνση η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ

Θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας και αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, εκτιμά σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

"Η Ελλάδα επιδιώκει παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει. Τυχόν συμφωνία ή αλλαγή του ελληνικού προγράμματος πριν την επόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, θα σημάνει αυτόματα πως μειώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ", αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch στη νέα έκθεσή της για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, διαπιστώνεται πρόοδος στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να ενισχύσει περαιτέρω την ένωση και να αποφύγει το ρίσκο που θα οδηγούσε σε διάλυση του ευρώ, προβλέποντας ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει. Ωστόσο, σημειώνει πως η επίλυση της κρίσης δεν είναι ακόμη βέβαιη, τονίζοντας πως δεν θα είναι ούτε γρήγορη, αλλά ούτε και άμεση. H Fitch αποδίδει την εκτίμηση αυτή στους κινδύνους πολιτικής φύσεως και κινδύνους που αφορούν στο μέτωπο της εκτέλεσης των αποφάσεων που έχουν ήδη λάβει οι Ευρωπαίοι. Όπως σχολιάζει, "οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην τρέχουσα συγκυρία φέρεται να ξεκαθαρίζουν την πρόθεσή τους για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, προκειμένου να αποτραπούν τα οικονομικά και πολιτικά κόστη τυχόν διάσπασης της Ευρωζώνης".