Πρωτοβουλία Σόιμπλε για μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, γνωστούς και ως “σοφούς”, να μελετήσουν την περίπτωση της Γαλλίας και να προτείνουν μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κατάρρευση της γαλλικής οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία ανησυχεί για τις αδυναμίες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, φοβούμενη ότι μία σοβαρή οικονομική κρίση στη Γαλλία θα έπληττε σοβαρά και τη γερμανική οικονομία, και η κίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 49 χρόνια λειτουργίας του το συμβούλιο των “σοφών” δεν έχει διενεργήσει ποτέ μελέτες για άλλη χώρα, πλην της Γερμανίας, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανησυχία των Γερμανών.

Άλλωστε, η Γαλλία αποτελεί τον υπ'αριθμόν ένα καταναλωτή γερμανικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια. Το 2011 η αξία των γερμανικών προϊόντων που πουλήθηκαν στη Γαλλία ξεπέρασε τα 101 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.