Bild: Είναι η Γαλλία, η νέα Ελλάδα;

Παραλληλισμούς με την Ελλάδα κάνει η γερμανική εφημερίδα Bild σε εκτενές άρθρο της για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας όπως την παρουσιάζει το Ινστιτούτο Berggruen, που φέρει τον εύγλωττο τίτλο “Είναι η Γαλλία η νέα Ελλάδα;”.

“Είναι σαφές σε όλους: Χωρίς το δίδυμο Γερμανίας-Γαλλίας τίποτα δε συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση, με αρνητικές επιδόσεις, και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν αντιδρά”, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της Bild, για να καταλήξει: “Υπάρχει μία ανησυχία από πολλούς στο Βερολίνο: Τι θα γίνει με τη Γαλλία; Ίσως μία νέα Ελλάδα;”.

Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται λόγος για τις αρνητικές προοπτικές της γαλλικής οικονομίας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τους αριθμούς. “Τα οικονομικά μεγέθη της Γαλλίας θυμίζουν αυτά των κρατών της Νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση: Πάνω από 25% η ανεργία των νέων, στο 5% το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μηδενική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό κλίμα σε χαμηλό τριετίας, η βιομηχανία του αυτοκινήτου σε σοβαρή κρίση”, αναφέρει το άρθρο, και συνεχίζει: “Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ έχει ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχει κάνει η Γερμανία, αλλά επειδή φοβάται τις απεργίες δε θα αγγίξει το 35ωρο. Αντίθετα, έχει αυξήσει τους φόρους, όμως αυτό πλήττει την κατανάλωση και τις επενδύσεις”.