Ντράγκι: Η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει το έργο της στην Ελλάδα

"Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η ψήφιση των μέτρων"

Αναφορά στο ελληνικό ζήτημα έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία για τα νέα μέτρα στη Βουλή, απάντησε: "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οπωσδήποτε χαιρετίζει την απόφαση αυτή. Η ψήφος του κοινοβουλίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα και δείχνει μία πρόοδο σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στη χώρα πριν από λίγους μήνες. Υπάρχει άλλη μία ψηφοφορία το σαββατοκύριακο για τον προϋπολογισμό".

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν η ΕΚΤ σκοπεύει να παραιτηθεί των κερδών της από τα ομόλογα για να βοηθηθεί η Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΚΤ τα έσοδα από τα ομόλογα μεταφέρονται στις εθνικές κυβερνήσεις, κι έτσι το αν αυτά τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα ή όχι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ, αλλά των κυβερνήσεων, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου υποστήριξε πως "η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν και η εμπιστοσύνη των αγορών προς την ευρωζώνη έχει εμφανώς αυξηθεί, κυρίως μετά την ανακοίνωση για το μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ, η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη, ενώ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, που για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2,5% έναντι 2,6% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, θα πέσει κάτω από το 2% μέσα στο 2013, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης θα παραμείνουν ισχνές και το παρόν επίπεδο του πληθωρισμού είναι μεταβατικό. Αντίθετα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις για αποπληθωρισμό, όχι μόνο στην ευρωζώνη συνολικά, αλλά ούτε και σε κρατικό επίπεδο.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι αφορούσε τον κατακερματισμό των αγορών της ευρωζώνης, ο οποίος προκαλείται από την απουσία κυβερνητικής πολιτικής σε πολλές χώρες, όπως επεσήμανε. "Μην κοιτάτε τα σπρεντ, κοιτάξτε τον κατακερματισμό του οικονομικού συστήματος στην ευρωζώνη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και αρχικά αρνήθηκε να κάνει σχόλια για την Ισπανία και το αν θα εμπλακεί η ΕΚΤ σε ενδεχόμενο πακέτο διάσωσης της χώρας, υπογράμμισε πως το αν η Ισπανία θα συμμετάσχει ή όχι στο μηχανισμό στήριξης δεν είναι θέμα της ΕΚΤ, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης της χώρας, ενώ το ίδιο ανέφερε αργότερα και για την Κύπρο, την οποία η ΕΚΤ "παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή", όπως ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους, καθώς "παραμένουν οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη", ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Κλείνοντας, ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε μία νέα σειρά χαρτονομισμάτων του ευρώ - με εικαστικό θέμα από την Ελληνική μυθολογία (Ευρώπη), τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τον Μάιο του 2013.