Ντράγκι: Η κρίση αρχίζει να πλήττει και τη Γερμανία

Η ευρωπαϊκή κρίση αρχίζει να επηρεάζει και την ισχυρή γερμανική οικονομία, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Νοέμβριο.

“Η Γερμανία μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο είχε μείνει ανεπηρέαστη από κάποιες δυσκολίες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης”, παρατήρησε ο Μάριο Ντράγκι, και πρόσθεσε: “Όμως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι εξελίξεις αρχίζουν τώρα να επηρεάζουν τη γερμανική οικονομία”.

Αναφερόμενος γενικά στην ευρωζώνη προέβλεψε πως βραχυπρόθεσμα δε θα βελτιωθεί η κατάσταση, αν και ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα πέσει κάτω από το 2% το 2013.

Πρόσθεσε ωστόσο πως το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρεμβαίνει χωρίς περιορισμούς στις αγορές κρατικών ομολόγων, και αυτό θα πρέπει να αποτρέψει όλες τις ανησυχίες των αγορών για μία διάσπαση στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι “πέταξε το μπαλάκι” στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας να ενισχύσουν τις προσπάθειες για στενότερη χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση. “Οι ενέργειες της ΕΚΤ μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα, όμως μόνο οι ενέργειες των κυβερνήσεων μπορούν να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη μακροπρόθεσμα”, ανέφερε σχετικά.