Είναι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ μία τρελή ιδέα;

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της είναι ιστορική, το δίχως άλλο. Και όπως ίσως κάθε ιστορική απόφαση, έχει κι αυτή  φανατικούς υπέρμαχους και εξίσου φανατικούς πολέμιους.

Εκεί που επικεντρώνεται η κριτική πολλών είναι στην απόφαση για αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις τραπεζών. Δηλαδή, από εδώ και στο εξής οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να καταθέτουν πλεονάζοντα χρήματα από καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως όχι μόνο δε θα παίρνουν τόκους, αλλά θα... πληρώνουν για να “παρκάρουν” τα χρήματά τους στην ΕΚΤ.

Πολλοί λένε ότι πρόκειται για μία “τρελή” ιδέα. Είναι όμως έτσι;

Σε άρθρο της στο npr.org, η Marilyn Geewax προσπαθεί να... μπει στο μυαλό του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και να εξηγήσει την απόφαση αυτή.

Ναι, παραδοσιακά όταν καταθέτεις χρήματα, περιμένεις να έχεις κέρδος από τους τόκους – και αυτό φαίνεται αυτονόητο. Ωστόσο, επιλέγοντας αρνητικά επιτόκια, η ΕΚΤ ουσιαστικά “αναγκάζει” τις τράπεζες να σταματήσουν να κρατούν φυλαγμένα στα χρηματοκιβώτιά τους τα χρήματά τους, ενθαρρύνοντάς τις να ρίξουν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία: να τα δανείσουν σε επιχειρήσεις ή σε καταναλωτές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πληθωρισμό, που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ανεβάζοντας τους μισθούς, αλλά και τις τιμές των προϊόντων.

Όμως υπάρχει και ένας ακόμα λόγος, σημειώνει η αρθρογράφος: Η ΕΚΤ θέλει να μειωθούν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει η Ευρώπη... λιγότερο ελκυστικό μέρος για τους επενδυτές!

Μα είναι δυνατόν να θέλει η ΕΚΤ να διώξει τους επενδυτές; Όπως εξηγεί η Geewax, καθώς οι επενδυτές αυτοί θα αποχωρούν από την Ευρωζώνη και θα μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητώντας μεγαλύτερα επιτόκια, το ευρώ θα αποδυναμωθεί, ενώ το δολάριο θα ενισχυθεί. Η αποδυνάμωση του ευρώ θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς να εξάγουν τα προϊόντα τους σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Είναι, λοιπόν, μια τρέλα η απόφαση της ΕΚΤ; “Το να μειώνεις τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του μηδενός είναι λίγο τρελό, αλλά για την Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει”, καταλήγει η Geewax.