Κρίσιμο πακέτο για τη βελτίωση της ρευστότητας ανακοίνωσε ο Ντράγκι

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία σήμερα είχε αυξημένο ενδιαφέρον, μετά από την ιστορική μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Διαβάστε: Στο 0,15% μειώθηκε το επιτόκιο της ΕΚΤ

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι περιλαμβάνει:

- Στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs)
- Κλιμάκωση του προπαρασκευαστικού έργου για αγορές στοιχείων τίτλων με κάλυψη περιουσιακών στοιχείων (ABS)
- Αναστολή της εβδομαδιαίας “αποστείρωσης” της ρευστότητας στο πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP)

Όπως εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι, η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, ενώ το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο.

Σε μία φράση που σε πολλούς θύμισε το περίφημο “whatever it takes” (“οτιδήποτε χρειαστεί”, όπως είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2012 ότι θα έκανε η ΕΚΤ για να διασωθεί το ευρώ), ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως “we are not finished”, δηλαδή “δεν τελειώσαμε εδώ”, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει και σε νέα μη συμβατικά μέτρα.

Πάντως, ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι δε βλέπει αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά μία περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, στην οποία και αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μιλούσε ο Μάριο Ντράγκι, το ευρώ “γκρεμίστηκε” έναντι των άλλων νομισμάτων, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να κινείται σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, φτάνοντας μία ανάσα από το 1,35, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στο 1,3541.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έσπαγε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 10.000 μονάδων, φτάνοντας ως και στις 10.011 μονάδες.