Η αβεβαιότητα πλήττει την ισπανική οικονομία

Βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αλλά όχι ακόμα ομαλή κρίνει την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, στην έκθεσή της για την οικονομική σταθερότητα για το μήνα Νοέμβριο.

“Από τα τέλη του Ιουλίου έχει μειωθεί κάπως η πίεση από τις ευρωπαϊκές αγορές”, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: “Παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, δεν έχει επανέλθει ακόμα η πλήρης ομαλότητα στις αγορές (όπως φαίνεται για παράδειγμα από το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου της ισπανικής οικονομίας έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα) και η αβεβαιότητα είναι ακόμα μεγάλη”.

Μάλιστα, η έκθεση πιστώνει τη μείωση των πιέσεων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και την ανακοίνωσή του ότι θα υποστηρίξει τις πληγείσες από την κρίση αγορές, αγοράζοντας δημόσιο χρέος.

Όπως προτείνει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, μόνο η μείωση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εξόδων του δημοσίου τομέα θα εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα επιφέρει μία πλήρη σταθεροποίηση στην ισπανική οικονομία.